Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ

ОТВАРЯ ЛИ ВРАТИТЕ НА ПОЛИЦЕЙСКАТА ДЪРЖАВА Административен съд - София град? PDF Print
Written by СПРАВЕДЛИВОСТ   
Вторник, 17 Ноември 2015 04:27

адв. Диньо Бозаджиев

 

Публикуваме решение №6621/30.10.2015 г. по адм. дело №6479/2015 г. на Административен съд – София-град, произнесено от Съдия ВЕСЕЛА ЦАНКОВА, поради характера на прочита на  Закона за МВР, който е направила.

Предмет на това дело е обжалване на Заповедта на полицая от СДВР, издадена на основание чл.72 ал.1 т.1 от ЗМВР, който гласи: „Полицейските органи могат да задържат лице: за което има данни, че е извършило престъпление.“

Въз основа на нея на 29.05.2015 г. Николай  Колев – Босия бе задържан за 24 часа в Първо РУ за така нар. „доматен протест“ срещу депутатството в Народното събрание, поради бездействието им на сигналите за корупция в Изпълнителна агенция  „Автомобилна администрация“ , основен фактор за „войната по пътищата“, струваща над 1000 човешки живота годишно!

Образувано бе досъдебно производство срещу него за престъпление по чл. 325 ал.1 от НК – хулиганство. Впоследствие бе прекратено от Прокуратурата, поради липса на престъпление. Началника на Първо РУ реши, че щом няма престъпление – има хулиганска проява  по смисъла на Указа за дребно хулиганство и предаде на съд Колев за такова деяние. Софийски районен съд – съдия НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ, прие, че се касае до форма на граждански протест, извършван в законова форма и със законови средства и ГО ОПРАВДА.

Не така мисли обаче СЪДИЯ ВЕСЕЛА ЦАНКОВА  от Административен съд – София град. Според нейния прочит на закона , всеки редови полицай , който изпълнява в конкретния момент охранителни функции, може да задържи за 24 часа всеки гражданин, за който прецени, че в момента извършва действия, които според същият този редови полицай сочат данни за извършване на престъпление. ТОЗИ АКТ НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОТМЯНА ОТ СЪДА, независимо дали след това се установи, че гражданинът не е извършил никакво престъпление – без значение дали тази преценка в рамките на компетентността си е направила Прокуратурата или дори Съда.

С ДРУГИ ДУМИ, последващата преценка  извършено ли е или не престъпление  от Прокуратурата и Съда  СА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ. Единствено същественото от законова гледна точка в този случай е, според СЪДИЯ ЦАНКОВА, преценката на редовия полицай А ДАЛИ Е ПОГРЕШНА ТАЗИ ПРЕЦЕНКА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!

От правна гледна точка, това де факто означава, че тези заповеди не подлежат на обжалване, въпреки че законът сочи друго.

Оставяме на интересуващите се да се насладят на юридическия шедьовър.  Последиците от това тълкувание на закона обаче, просто отварят вратите на полицейската държава и оправомощава всеки редови полицай безнаказано да правораздава. Това май и при диктатурите го няма!

П.С  Решението е на разположение в офиса на ГИС. Предстои публикуването му.

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Add comment

Security code
Refresh

Адв. Иван Груйкин в ТВ Скат - зависимата съдебна система, защо няма съд за политици

FACEBOOK

Харесай spravedlivost.net

Адв. Иван Груйкин в Нова ТВ - за незаконните такси на държава и общини

Присъедини се към страницата ни във Фейсбук

Д-р Кацаров за държавната политика в здравеопазването

Общото между социализма и нацизма

Какво е Капитализъм и кое е общото между Социализъм, Фашизъм, Комунизъм и Нацизъм

Пресконференция на Справедливост в Русе 15.02.2012

ПЕТИЦИЯ

Петиция за Лустрация агентите на Държавна Сигурност на Комунистическа България

Media RSS


You are here  : Начало