ЗА НАС PDF Print E-mail
Понеделник, 18 Юли 2011 14:25

ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА СПРАВЕДЛИВОСТ (ГИС) е независима, неправителствена организаиця, регистрирана в обществена полза. Организацията е със седалище в град София и е учредена през есента на 2007-ма година от група граждани, разтревожени от липсата на справедливост, упадъка на държавността и морала в България.

За годините от 2007-а до сега СПРВЕДЛИВОСТ беше в основата на редица инициативи (съдебни дела, дискусии, протести), които защитават гражданите, малкия и средния бизнес от своеволията и терора на администрацията.

Главна цел на СПРАВЕДЛИВОСТ е да установи справедливостта в България. Ние настояваме за съдебна реформа, която ще доведе до независима и почтенна съдебна система, настояваме за избираемост на прокурори, съдии и ръководители на местни полицейски управления. Основополагащ документ на организацията е „Нашата мечта“. Повече за нашите цели можете да видите в съответните секции на сайта.

Първата публична проява на СПРАВЕДЛИВОСТ са протестите след официалното разкриване на агентурното минало на Президента Георги Първанов. Заради поведението на последния, представляващо нарушение на Конституцията, СПРАВЕДЛИВОСТ инициира подписка в 40-то Народно събрание за откриване на процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на българския държавен глава.

През 2008 година активисти на организацията заведоха граждански искове срещу премиера Станишев, заради репликата му „Кой нормален човек се интересува от досиета?“

През същата година СПРАВЕДЛИВОСТ внесе във Върховният административен съд 14 жалби срещу бездействието на министерства и ведомства, които в нарушение на закона не предоставиха архивите на Държавна сигурност на създадената за това комисия.

СПРАВЕДЛИВОСТ беше и един от организаторите на протестите в София срещу посещението на руския президент Путин през януари 2008 година. Впоследствие бе изпратено Открито писмо до руския посланик срещу политиката на Русия да третира България като „Троянски кон в ЕС“.

На 23 август 2008 година СПРАВЕДЛИВОСТ организира първия в страната митинг във връзка с годишнината от подписването на пакта Рибентроп – Молотов.

Организацията беше сред най-активните при приемането на новия Закон за референдумите в България.

През 2009 година, СПРАВЕДЛИВОСТ стана инициатор на колективен иск срещу Столичния кмет, заради кризата с боклука в София.

Също през 2009 година СПРАВЕДЛИВОСТ внесе сигнал до Главния Прокурор с искане да бъде повдигнато обвинение и открита процедура по прекратяване на дейността на политическа партия ДПС.

През 2010 година СПРАВЕДЛИВОСТ заведе дела срещу незаконността на такса смет в гр. София, което предизвика огромна суматоха в общината и реакция на общинския съвет в посока промяна на несправедливия начин на ценообразуване.

През 2010 СПРАВЕДЛИВОСТ заведе дела срещу такса смет в Шумен и Варна.

През 2011 СПРАВЕДЛИВОСТ заведе дела срещу ВиК Сливен за надписване сметките на коректните абонати със сметките на тези, които не плащат за вода и със загубите по водопреносната система (над 60%).

СПРАВЕДЛИВОСТ оказва специализирана помощ на Асоциацията на търговците на черни и цветни метали, които са подложени на терор от страна на държавата, с очевидната цел да се наложи монопол на пазара от шепа фирми.

През 2011 СПРАВЕДЛИВОСТ заведе дело срещу такса смет в Бургас.

На 1 август 2011 Административен Съд София отмени Такса смет на Столична Община по иска, който повдигна Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ. СПРАВЕДЛИВОСТ води дела срещу такса битови отпадъци и в още няколко града на страната. За наше най-голямо съжаление този данък навсякъде в България е незаконосъобразен, което явно демонстрира съзнателния избор на властите в страната да съществуват извън правилата. След този безспорен и широко известен успех, СПРАВЕДЛИВОСТ започна подготовката на кампания срещу незаконните такси, изисквани на граждани от общински и държавни учреждения.

На 12.10.2011 СПРАВЕДЛИВОСТ заведе дело срещу общинската наредба за всички таски в Община Ямбол. Ние оспорваме наредбата в две посоки - липса на точна икономическа обосновка за размера на таксите и нарушена процедура по обявяването на наредбата пред обществеността.

Последно променен на Четвъртък, 13 Октомври 2011 15:16

0 #1 edcedcdecedcedcedc 2012-05-03 15:19